Timp estimat de lecturare: 5 minute

Venituri din YouTube, TikTok sau Instagram? Dacă ești influencer, blogger, vlogger sau specialist în social media, asigură-te că ești la curent cu obligațiile legale pentru a evita sancțiuni fiscale drastice! 

În lumea influencerilor și creatorilor de conținut, succesul vine la pachet și cu responsabilități legale. În acest articol, îți explicăm pas cu pas cum să-ți gestionezi corect veniturile din platformele online, ce forme juridice ai la dispoziție și cum să eviți capcanele fiscale care îți pot pune în pericol cariera.

Venituri din YouTube sau alte platforme: ce și cum declari la ANAF?

Este simplu: dacă obții venituri din YouTube sau alte platforme online – fie că promovezi produse pe social media, monetizezi un blog prin reclame sau ai un canal YouTube plătit prin Adsense – trebuie să declari aceste venituri la ANAF și să plătești impozitele și taxele aferente. Trebuie, de asemenea, să fii atent și dacă depășești un anumit plafon și dacă ai obligația de plată a TVA. 

Activitățile desfășurate în mediul digital sunt, în esență, supuse acelorași reglementări fiscale ca și cele desfășurate în mediul offline. De exemplu, veniturile din colaborările frecvente cu diferite branduri, campaniile sponsorizate sau vânzările de produse sunt considerate venituri din activități independente, la fel ca prestarea de servicii fizice într-un birou tradițional.

Dar mai sunt și alte aspecte cărora este necesar să le acorzi importanță, precum: 

Căror legi te supui dacă obții venituri din YouTube sau alte platforme?

În România, reglementările privind impozitarea veniturilor din activități online sunt stipulate în Codul Fiscal (Legea nr. 227/2015), dar și în alte acte normative conexe, precum Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, reglementările ANAF pentru înregistrarea veniturilor din activități independente etc. Din păcate, legislația fiscală se modifică și se completează foarte des, uneori de mai multe ori în cursul unui an, de aceea este necesar să apelezi la specialiști care interpretează și aplică normele juridice și contabile în vigoare.  

Pe de altă parte, să nu uităm nici de incidența regulilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Încheie contractele solide cu brandurile

Un alt aspect vital pentru tine dacă realizezi venituri din YouTube, din activități de influencer, blogger sau specialist în social media este încheierea de contracte solide cu brandurile. 

Asigură-te că închei contracte care includ clauze esențiale și că ești complet transparent în ceea ce privește promovarea produselor sponsorizate. Aceste măsuri nu doar că te protejează, dar îți oferă și credibilitate în fața partenerilor de afaceri.

Redactăm contractele potrivite pentru activitatea ta din online

Lasă-ne un mesaj și vom reveni către tine

Fii transparent și evidențiază că ești plătit pentru reclamă

Dacă primești produse sau bani pentru promovarea unui brand, legea îți cere să fii transparent față de public. 

Cum faci asta? Menționează că postezi conținut sponsorizat prin etichete precum „paid partnership” sau „sponsored”. Nerespectarea acestor reglementări poate atrage răspunderea juridică și sancțiuni.

Conformează-te GDPR: protejează datele urmăritorilor, clienților etc

Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date impune ca orice colectare sau procesare de date personale de la urmăritori, clienți, abonați etc., să fie realizată în mod legal, cu consimțământul utilizatorilor.

Prin urmare, trebuie să te asiguri că:

    • Ai obținut consimțământul explicit pentru colectarea datelor personale.

    • Ai implementat măsuri de securitate pentru protejarea acestor date.

    • Ai o politică de confidențialitate clară și accesibilă, care să informeze utilizatorii despre modul în care datele lor vor fi folosite.

Respectă drepturile de autor

Activitățile de creare de conținut implică riscuri legate de încălcarea drepturilor de autor. Evită să utilizezi conținut protejat fără permisiunea deținătorului drepturilor și protejează-ți propriul conținut pentru a preveni cazuri de plagiat sau utilizare neautorizată.

Ce forme juridice ai la dispoziție dacă obții venituri din YouTube sau alte platforme online?

Pentru a intra în legalitate dacă obții venituri din YouTube sau alte platforme,  ai la dispoziție mai multe forme juridice, de exemplu:  

1. Persoană Fizică Autorizată (PFA) – Ideală pentru cei aflați la început de drum, cu activitate sporadică. Ușor de înființat, PFA-ul îți permite să îți desfășori activitatea fără a fi nevoie să colaborezi cu un contabil. Totuși, legislația recentă a făcut ca impozitarea PFA-urilor să fie mai puțin favorabilă.

2. Întreprindere Individuală (II) – Similară cu PFA-ul, dar permite adăugarea mai multor coduri CAEN. Este o soluție bună pentru cei care desfășoară multiple activități comerciale.

3. Societate cu Răspundere Limitată (SRL) – Alegerea celor care au colaborări constante și perspective de creștere. Principalul avantaj al unui SRL este răspunderea limitată: ca regulă, în cazul unor datorii, nu vei fi obligat să răspunzi cu bunurile personale.

Cum alegi forma juridică potrivită?

Alegerea formei juridice depinde de planurile tale pe termen mediu și lung. Dacă intenționezi să rămâi la un nivel redus de activitate, un PFA poate fi suficient. Dacă însă vrei să te extinzi, să colaborezi cu mai multe branduri, un SRL poate fi o alegere mai bună. 

Totuși, pentru situația ta particulară, e bine să analizezi avantajele și dezavantajele și să obții sfaturi pertinente și personalizate.  

Ce riști dacă nu declari veniturile din online?

Nedeclararea sau declararea incompletă a veniturilor atrage amenzi, penalități de întârziere sau chiar antrenarea răspunderii penale. 

Pe lângă riscurile fiscale, civile sau penale, neînregistrarea activității poate însemna și pierderea unor oportunități importante. De exemplu, majoritatea companiilor preferă să colaboreze doar cu persoane juridice care pot oferi facturi. Dacă nu ai o firmă, poți rata colaborări valoroase care ar putea contribui la creșterea ta profesională.

Iată și un exemplu practic. Imaginează-ți următoarele scenarii și protejează-te

Să presupunem că Andreea, influencer în domeniul beauty, colaborează frecvent cu branduri și primește constant bani în contul personal. Ea decide să își înființeze un PFA, iar activitatea sa se desfășoară legal, permițându-i să colaboreze cu și mai multe companii. 

În schimb, dacă Andreea nu își declară veniturile și este supusă unui control fiscal, amenzile primite îi pot destabiliza întreaga activitate financiară.

Consultă un avocat civil de drept comercial care te va ajuta să îți protejezi activitatea și mai ales pe tine

Consultă un avocat pentru a te asigura că respecți toate obligațiile fiscale și juridice. Acest pas nu doar că îți va proteja activitatea pe termen lung, dar îți va permite să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat: crearea de conținut care inspiră și aduce valoare comunității tale.

Noi, la Casa de avocatură Jurjuț Roxana și Mârț Anca, oferim expertiză juridică adaptată pentru influenceri, bloggeri, vloggeri și freelanceri și ne asigurăm că toate contractele și obligațiile fiscale sunt conforme și că beneficiezi de cele mai bune soluții juridice pentru afacerea ta online.

Cauți un avocat civil în Timișoara? Suntem aici! 

Nu poți ajunge la sediul nostru din Timișoara? Nicio problemă! Suntem aici pentru tine și online, gata să te asistăm de la distanță. 

Contactează-ne și găsim împreună soluția convenabilă pentru tine 

Evită sancțiunile și protejează-ți veniturile! 


Uneori, încă poți preveni. Alteori, ești nevoit să te aperi.


Pentru informații suplimentare, te rugăm să ne contactezi la:

☎️ +40 728 107 343; +40 728 839 251

📩 Email: [email protected]

Iar pentru alt tip de informații din varii domenii, citește și alte articole accesând acest link. https://jurjut-mart.ro/blog/


Disclaimer

Declinarea responsabilității:

Acest articol conține informații juridice cu caracter general, nu vizează situația particulară a unei persoane sau entități și nu oferă soluții legale în acest sens. Nu ne asumăm nicio responsabilitate în legătură cu modul în care cititorul interpretează și aplică aceste informații în rezolvarea problemelor sale juridice.  

De asemenea, acest articol a fost elaborat conform dispozițiilor legale în vigoare la data publicării. Orice demers juridic viitor trebuie să aibă în vedere modificările legislative și succesiunea legilor în timp.