Sediul social

Timp de citire: aproximativ 3 minute

Cuprins:

  • Intro

  • Ce este sediul social al unei firme și de ce este important?

  • Pașii necesari pentru stabilirea sediului social: alegerea locației, documentele necesare înregistrării și procedura efectivă

  • Ce se întâmplă dacă expiră perioada de stabilire a sediului social?

 

Ești pe cale să îți lansezi propria afacere și te afli în impas cu privire la alegerea sediului social? 

Fără un sediu social, nu poți înregistra o firmă SRL, SA, PFA, II, IF etc., acesta fiind practic locul de „rezidență” al companiei tale. Alegerea sediului și stabilirea denumirii sunt primii pași esențiali în demararea afacerii tale și au o influență majoră asupra evoluției sale viitoare.

Dacă dorești să înțelegi în profunzime ce reprezintă sediul social, de ce este atât de important și cum să îl alegi, te îndemn să explorezi în detaliu acest articol.

 

Ce este sediul social al unei firme și de ce este important? 

Sediul social este adresa oficială a firmei, care va fi înregistrată în actul constitutiv și în toate celelalte documente necesare pentru înființare. Este locul unde poți desfășura activitatea și este destinat primirii corespondenței. De asemenea, este adresa la care vei primi vizitele autorităților pentru a controla activitatea firmei.

Fără un sediu social înscris în certificatul de înregistrare al firmei, corespondența și documentele oficiale ar rămâne fără un loc de destinație. Asemenea absenței unei adrese în cartea de identitate personală, lipsa unui sediu social înregistrat ar face firma greu de localizat.

În plus, importanța sediului social este evidentă și din perspectiva juridică, stabilind astfel legile aplicabile activității firmei sau instanța competentă în cazul de litigiu. De exemplu, dacă intenționezi să deschizi un proces împotriva unei firme din București, vei fi obligat să depui acțiunea în București, ca regulă.  

Ne ocupăm de înregistrarea sediului social al firmei tale!

 

Pașii necesari pentru stabilirea sediului social

Este important să alegi cu grijă locația sediului social al firmei, ținând cont de mai mulți factori. Factori precum accesibilitatea, costurile asociate, infrastructura disponibilă și imaginea pe care o reflectă pentru afacerea ta. 

La fel de important este să te asiguri că alegerea locației respectă reglementările legale și cerințele specifice ale fiecărui tip de firmă (SRL, PFA, II etc.). 

În continuare, voi detalia mai multe aspecte legate de alegerea și înregistrarea sediului social pentru a te ajuta să iei decizia potrivită. 

Pasul 1. Alege locația care servește cel mai mult intereselor tale, cu respectarea legislației în vigoare

Iată unde poți stabili sediul social al unei firme: 

  • În apartamentul proprietate personală,

  • Într-o altă locație, pe baza unui contract de închiriere/subînchiriere, înregistrat la organele fiscale, într-un spațiu de coworking sau o clădire de birouri etc,

  • La sediul avocatului, dar pentru o perioadă determinată de maximum 1 an și sub condiția încheierii unui contract de asistență juridică. 

Important! Această opțiune nu este posibilă pentru PFA-uri sau II (întreprinderi individuale). 

 

Considerente privind stabilirea sediului social în propria locuință

Este adevărat că mulți antreprenori optează pentru stabilirea sediului social în propria locuință atunci când înființează o firmă, mai ales când activitatea se desfășoară în online. 

Această opțiune vine la pachet cu mai multe beneficii, printre care:

1. Îți organizezi programul de lucru în funcție de nevoile tale, fără a fi limitat de orele de funcționare ale unui spațiu de birouri tradițional.

2. Ai acces la toate facilitățile și echipamentele de care ai nevoie pentru desfășurarea activității fără să plătești chirie suplimentară pentru un spațiu de lucru separat.

3. Petreci mai mult timp alături de familie, cel mai important beneficiu probabil. 

Alegerea acestei opțiuni poate părea tentantă și convenabilă, dar trebuie să fii atent la anumite aspecte pentru a evita eventualele probleme în viitor.

Este esențial să iei în considerare impactul asupra vieții tale personale și a familiei tale. Stabilirea sediului social la domiciliu poate însemna o suprapunere a vieții profesionale cu cea personală, iar acest aspect trebuie gestionat cu atenție. 

De asemenea, trebuie să fii conștient că alegerea acestei opțiuni poate afecta aspecte precum impozitele locale și deducerile fiscale. 

În cele din urmă, trebuie să iei în considerare și imaginea pe care o reflectă firma ta. Unele afaceri ar putea părea mai profesioniste, credibile, dacă au un sediu social separat de locuință.

Iată și alte aspecte administrative și legale de care să ții cont dacă alegi această variantă a stabilirii sediului social: 

  • Ai nevoie de acordul vecinilor și al reprezentantului asociației de locatari pentru stabilirea sediului social în propria locuință. Excepție face situația în care activitatea firmei nu se desfășoară la sediu, caz în care trebuie să depui o declarație pe propria răspundere în acest sens.

  • Dacă locuința este închiriată de la o persoană fizică, trebuie să înregistrezi acest contract la ANAF. Alternativ, poți încheia un contract de comodat, care nu necesită înregistrare la ANAF și îți oferă dreptul de folosință al locuinței respective în mod gratuit.

Te ajutăm să alegi sediul social potrivit intereselor tale principale!

 

Sediul social într-un spațiu, altul decât propria locuință

Există circumstanțe în care stabilirea sediului social în propria locuință nu este posibilă cum ar fi în cazul unui magazin fizic, ceainării, cafenele etc. 

În aceste situații, ai nevoie de un sediu comercial.  Poate fi amplasat într-o clădire cu destinație specială, potrivit specificului afacerii tale. Poate fi într-o clădire de sine stătătoare sau într-o clădire de birouri, în funcție de necesitățile și posibilitățile tale.

Sugestie! 

Înainte de a lua o decizie cu privire la alegerea locației pentru sediul social, gândește-te la interesul tău principal și adresează-ți câteva întrebări cheie: 

  • Care este cea mai avantajoasă opțiune pentru afacerea mea? Ce planuri am pentru viitorul firmei mele? Cum pot evita eventualele probleme legale cu autoritățile? 

Citește mai multe despre cum te poate ajuta un avocat să eviți conflictele cu legea dacă ești antreprenor

Este crucial să colaborezi cu un avocat în dreptul afacerilor. Acesta te poate ajuta să respecți legislația și să eviți eventualele probleme legale care pot apărea, atât la început, cât și pe parcursul dezvoltării afacerii. 

Evită problemele pe care le-ar putea aduce încălcarea neintenționată a legislației și adresează-te unui avocat de afaceri! 

Pasul 2. Documente necesare pentru înregistrarea sediului social

După ce ai ales denumirea firmei, al doilea pas este pregătirea următoarelor documente pentru înregistrarea sediului social:

  1. Actul constitutiv al firmei
  2. Originalul și copia actului de proprietate/ de închiriere a spațiului în care vei stabili sediul social al firmei tale.
  3. Dacă sediul va fi într-o clădire de birouri, ai nevoie de o declarație notarială a proprietarului spațiului care să ateste nesuprapunerea spațiului destinat firmei tale. Deși această obligație nu mai este general valabilă conform legislației, există județe în care Registrul Comerțului poate solicita această declarație.
  4. Copia și originalul actului de identitate al tuturor asociaților implicați în firmă.

Pasul 3. Procedura de înregistrare

După ce ai pregătit toate documentele necesare pentru înregistrarea firmei, următorul pas este să le depui la Registrul Comerțului al circumscripției unde va fi stabilit sediul social al firmei tale. În acest moment, vei fi obligat să achiți o taxă de înregistrare, sumă care variază în funcție de județul în care te afli.

După depunerea actelor și achitarea taxelor corespunzătoare, vei primi un certificat de înregistrare cu toate datele legale ale firmei tale, inclusiv sediul social ales. 

Sfat! Păstrează toate documentele de înființare a firmei într-un loc doar de tine știut!

 
Ce se întâmplă dacă expiră perioada de stabilire a sediului social într-o anume locație? 
 

Potrivit art. 92 din Codul de Procedură Fiscală, dacă expiră durata utilizării spațiului cu destinație de sediu social, firma va fi declarată inactivă de către ANAF, fapt care se înscrie și în cazierul fiscal.

Suntem aici să îți oferim consiliere juridică pentru a-ți alege sediul social, în acord cu interesele tale și cu legislația în vigoare

Economisește timp și scapă de stresul asociat procedurii de înregistrare a sediului și a altor activități administrative și/ sau legale.

Un antreprenor responsabil este acela care ia cele mai bune decizii pentru propria sa afacere!

‘’Uneori, încă poți preveni. Alteori, ești nevoit să te aperi’’

 

Declinarea responsabilității:

Acest articol conține informații juridice cu caracter general, nu vizează situația particulară a unei persoane sau entități și nu oferă soluții legale în acest sens. Nu ne asumăm nicio responsabilitate în legătură cu modul în care cititorul interpretează și aplică aceste informații în rezolvarea problemelor sale legale. 

Sursă foto: freepik/sketchepedia