2024 este ultimul an în care poți înregistra marca la OSIM sau la EUIPO cu o reducere de 75%.
Dacă ești antreprenor, îți recomandăm să nu mai amâni și să te protejezi împotriva furtului creațiilor tale. Cu atât mai mult cu cât doar anul acesta mai poți beneficia de reducerea de 75% oferită prin Fondul pentru IMM-uri „Ideas Powered for Business”.
Nu aștepta să fie pusă în pericol identitatea afacerii tale, pentru că te poate costa mult mai mult în comparație cu acele cheltuieli ocazionate de procesul de înregistrare a mărcii.
Înregistrarea mărcii se înscrie în sfera protecției drepturilor de proprietate intelectuală și este un demers pe care nu mulți antreprenori îl întreprind pentru afacerea lor. Printre motive se numără speranța – nejustificată – că produsele sau serviciile lor unice nu vor fi copiate sau exploatate fără drept; tendința de amânare în fața altor urgențe și necunoașterea procedurilor.
Nu ne propunem să dezbatem aceste motive. În schimb, ne dorim să afli din acest articol de ce este important să-ți înregistrezi marca, ce se poate întâmpla dacă nu iei decizia corectă și cum te putem ajuta noi.
Ce este Programul pentru IMM-uri „Ideas Powered for Business” și cui îi este adresat?
Programul ‘’Ideas Powered for Business’’, inițiat de către Comisia Europeană și pus în aplicare de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), sprijină IMM-urile stabilite în Uniunea Europeană, oferindu-le un voucher de 75% reducere din taxele oficiale, pentru înregistrarea mărcii (protejarea drepturilor de proprietate intelectuală – PI).
Să aprofundăm…
Ce este marca înregistrată?
Potrivit art.3 lit.a) din Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice: ”marca este un semn susceptibil de reprezentare grafică servind la deosebirea produselor sau a serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele aparţinând altor persoane; pot constitui mărci semne distinctive, cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale şi, în special, forma produsului sau a ambalajului său, combinaţii de culori, precum şi orice combinaţie a acestor semne”.
Dar proprietatea intelectuală?
Drepturile asupra creațiilor intelectuale sunt reglementate și protejate prin lege. În categoria drepturilor intelectuale, sunt incluse drepturile de autor și drepturile conexe, dar și drepturile de proprietate industrială. Ramura proprietății industriale cuprinde invențiile, mărcile, desenele și modelele industriale ș.a.
De ce să-ți înregistrezi marca?
Iată principalele motive pentru care este indicat să iei în considerare înregistrarea mărcii:
- Pentru a evita înregistrarea de către un competitor a unei mărci identice, pe care tu nu o mai poți folosi ulterior.
- Pentru a evita plata unor daune substanțiale. Se poate întâmpla, din greșeală, să folosești un element al mărcii înregistrate aparținând altei entități. Aceasta se poate solda cu un proces al cărui rezultat poate fi plata daunelor și a cheltuielilor de judecată.
În plus, vei cheltui din nou cu redenumirea și promovarea brandului, pentru că imaginea brandului tău va fi afectată și poți să pierzi clienți și contracte cu diferiți colaboratori.
- Crește valoarea financiară a brandului, pentru care poți obține un câștig financiar consistent în caz de cesiune.
- Ai dreptul și controlul deplin asupra mărcii și poți solicita anularea unei mărci identice pe care ai identificat-o în piață, pentru a se evita confuzia.
Te ajutăm să scapi de birocrația demersului de înregistrare a mărcii!