În timpul în care eu scriu, iar tu citești aceste rânduri, există poate sute de chiriași care sunt evacuați abuziv de către proprietari, altfel spus, drepturile chiriașilor sunt încălcate, cu sau fără știință. 

 

Se simt neputincioși, pentru că nu știu ce să facă. Își sună prietenii rugându-i să îi primească o noapte sau câteva zile, până își găsesc o altă locuință. Dar, de multe ori, prietenii nu există în asemenea situații. 

Poate mulți dintre ei sunt nevoiți să se întoarcă la părinți, zeci de km distanță de locul de muncă. Constrânși de împrejurări să facă naveta la job, pierd timp pe drumuri și trăiesc cu stres continuu încercând să găsească o altă locuință. 

Nu este ficțiune, ci realitatea pe care o trăiesc o parte din cei 5,2% din chiriașii României (cifre potrivit statisticilor Eurostat). 

Dar chiriașii se confruntă și cu alte situații problematice. De exemplu, nu li se înapoiază garanția achitată la început ori sunt obligați să achite tot soiul de cheltuieli sau taxe, în mod nejustificat. 

Dacă și tu locuiești în chirie și ți-au fost încălcate anumite drepturi sau plănuiești să închiriezi o locuință și vrei să fii informat despre aspectele unui contract de închiriere, află din acest articol ce te interesează. Ce drepturi ai în calitate de chiriaș și ce poți face dacă acestea îți sunt încălcate. 

Judecând în acord cu principiul ‘’Informația este putere’’ sau cu motto-ul nostru ’Uneori, încă poți preveni. Alteori, ești nevoit să te aperi’’, decizia ta de a te informa este una înțeleaptă. Pentru că o cunoaștere clară a drepturilor și a obligațiilor pe care le ai, derivate dintr-un contract de închiriere, îți apără interesele și te protejează de eventualele litigii cu proprietarul. 

 

Drepturile și obligațiile chiriașilor. Contractul de închiriere. 

În această secțiune dezbatem drepturile chiriașilor, dar și obligațiile acestora. În plus, aflăm ce este contractul de închiriere.

Contractul de închiriere – contract de locațiune în termeni de specialitate – a unei locuințe este un document al cărui obiectiv este transmiterea dreptului de folosință pe o anumită perioadă, contra unei sume de bani cu titlu de chirie. Se semnează între proprietarul unei locuințe, denumit locator și persoana care primește locuința, adică locatarul.  

Drepturile chiriașilor și ale proprietarului, precum și obligațiile acestora, sunt prevăzute de Noul Cod Civil, secțiunea „Contractul de locațiune”, articolele 1777-1835. 

 

Drepturile și obligațiile chiriașilor

Începem cu drepturile chiriașilor. 

Așadar dacă ești chiriaș sau urmează să fii, citește cu atenție și salvează aceste informații. Nu știi când te vor ajuta. 

    1. Ai dreptul să primești locuința într-o stare corespunzătoare, fără probleme la instalația de apă, instalația electrică etc.
    2. Ai dreptul să folosești locuința, așa cum ați agreat de comun acord și stipulat în contract. 
    3. Ai dreptul la intimitate. Proprietarul trebuie să respecte dreptul la viață privată a chiriașului. În România, deseori acest drept este încălcat, proprietarul folosindu-se de clasică replică ‘’e casa mea, am dreptul să vin când vreau’’. 
    4. Ai dreptul să subînchiriezi, dacă nu ți-a fost interzis în mod explicit prin contract. 
    5. Alte drepturi reglementate de lege și/sau agreate de părți.

Ți-au fost încălcate drepturile? Discută cu un avocat! 

 Discută cu noi!

 

Ce obligații ai în calitate de chiriaș? Exemplificăm o parte dintre acestea:

    1. Să achiți chiria la data agreată în contract reprezintă principala obligație.  Neplata chiriei la timp poate atrage penalități de întârziere pentru fiecare zi de întârziere.
    2. Să fii cu plata utilităților la zi. 
    3. Să menții locuința într-o stare adecvată de curățenie și să nu deteriorezi bunurile proprietarului. 
    4. Să efectuezi reparațiile minore. 
    5. Să respecți regulile de conviețuire socială și bunele moravuri, astfel încât să nu deranjezi ceilalți locatari. 
    6. Să respecți toate clauzele agreate în contract. De exemplu, dacă nu ai voie cu animale de companie, este necesar să te conformezi.
    7. Să restitui locuința așa cum ai primit-o.

 

Drepturile și obligațiile proprietarului

Printre drepturile proprietarului amintim: 

    • Dreptul de a vizita locuința periodic, pentru inspecție, cu acordul chiriașului. 

    • Dreptul de reziliere a contractului în caz de neplată a chiriei sau încălcarea gravă a termenilor contractuali. 

    • Dreptul de a solicita un depozit de garanție, pe care trebuie să-l returneze chiriașului la sfârșitul perioadei de închiriere, integral sau parțial, în funcție de datoriile chiriașului. 

 Potrivit art. 1786 din Codul Civil, obligațiile proprietarului sunt următoarele: 

a) să predea locatarului bunul dat în locaţiune;

b) să menţină bunul în stare corespunzătoare de folosinţă pe toată durata locaţiunii;

c) să asigure locatarului liniştita şi utila folosinţă a bunului pe tot timpul locaţiunii.

Un contract de închiriere bine redactat va conține clauze multiple și clare referitoare și la obligațiile proprietarului vizând efectuarea reparațiilor majore, rezilierea sau denunțarea contractului de închiriere, respectarea procedurilor juridice legate de evacuare, garanția contra viciilor etc.

 

Ce poți face dacă ești chiriaș și îți sunt încălcate drepturile? 

Dacă tu consideri că ți-a fost încălcat un anumit drept pe care îl aveai prin contractul de închiriere, te poți adresa instanței de judecată. Dar înainte, cere sfatul și îndrumarea unui avocat bun. 

Experiența în legislația locativă a unui avocat te poate ajuta să ajungi la o înțelegere amiabilă cu proprietarul, să primești despăgubirile cuvenite, să eviți o evacuare abuzivă etc.

Există și situații delicate în care chiriașul poate deveni vulnerabil și are nevoie de suport juridic, cum ar fi situația în care proprietarul vinde spațiul închiriat sau executarea silită pentru neplata chiriei sau a utilităților.

 

Ai nevoie de un avocat din Timișoara? Suntem aici pentru tine, atunci când vrei să scapi de griji și probleme

Reprezentăm Casa de avocatură Jurjuț Roxana și Mârț Anca, ce se mândrește cu expertiză juridică extinsă și valoroasă și care te poate ajuta să scapi de griji și probleme într-un termen cât mai scurt posibil.

Credem cu tărie că apărarea drepturilor unei persoane nu se realizează doar prin cunoașterea aprofundată a legii, ci și printr-o înțelegere profundă a naturii umane. 

Te pregătim pentru cele mai dificile scenarii, iar dacă problema ta nu poate fi rezolvată pentru că nu face parte din specializările noastre, îți oferim recomandare spre alți colegi la fel de implicați și dedicați precum suntem noi. Pentru ca tu să te bucuri de apărarea de care ai nevoie. 

Dacă nu te poți deplasa la sediul biroului din Timișoara, suntem disponibile și online. Mai mult decât atât, ne deplasăm în vestul țării și în București în situațiile care impun această necesitate. 

Nu amâna! Un avocat bun te poate scuti de multe probleme!

Un singur click te desparte de răspunsurile la întrebările pe care poate le ai despre drepturile chiriașilor

 

Drepturile chiriașilor. Întrebări frecvente

    • Cine redactează contractul? 

Poate fi un avocat, un notar sau îl puteți completa chiar voi, părțile. Recomandarea noastră este alegerea unui avocat specializat pe dreptul imobiliar, ramură a dreptului civil.  

    • Poate intra proprietarul în locuința închiriată, fără acordul chiriașului?

NU, proprietarul nu poate intra fără acordul chiriașului în locuință, decât în cazurile prevăzute de lege sau de contract. În caz contrar, proprietarul ar putea fi sancționat penal pentru violare de domiciliu. 

    • Proprietarul poate modifica valoarea chiriei pe durata contractului?

Nu, decât dacă există o clauză specială agreată de părți. 

    • Chiriaș cu contract sau chiriaș fără contract?

Forma scrisă a contractului de închiriere este cerută ad probationem. Nu te baza însă pe alte mijloace de probă în cazul unor situații conflictuale. Alege contractul în formă scrisă pentru a avea raporturi sigure și clare cu proprietarul.

    • Contractul de închiriere se înregistrează la ANAF? A cui este responsabilitatea?

Da, contractul se înregistrează la ANAF, iar această obligație este a proprietarului, care va achita un impozit anual în funcție de chiria stabilită. Pe de altă parte, proprietarul deține astfel un titlu executoriu împotriva ta pentru neplata chiriei. 

    • Închirierea unui spațiu comercial ridică probleme speciale?

Da, un contract de închiriere a unui spațiu comercial conține clauze specifice, suplimentare sau diferite față de contractul de închiriere a unui spațiu cu destinația de locuință. De exemplu, sunt inserate clauze referitoare la drepturi de marketing, punere la dispoziție de documente de proprietate ș.a.   

    • Contract de închiriere sau contract de comodat?

Un avocat îți poate explica diferențele dintre un contract de închiriere și un contract de comodat -care este cu titlu gratuit, precum și avantajele sau dezavantajele alegerii unuia dintre cele două contracte, în funcție de situația concretă în care te afli.  

 

 
Știai că…

 …în Berlin le este interzis proprietarilor să mărească chiriile peste anumite sume?

 

Declinarea responsabilității:

Acest articol conține informații juridice cu caracter general, nu vizează situația particulară a unei persoane sau entități și nu oferă soluții legale în acest sens. Nu ne asumăm nicio responsabilitate în legătură cu modul în care cititorul interpretează și aplică aceste informații în rezolvarea problemelor sale juridice.  

De asemenea, acest articol a fost elaborat conform dispozițiilor legale în vigoare la data publicării. Orice demers juridic viitor trebuie să aibă în vedere modificările legislative și succesiunea legilor în timp.