Cuprins:

Cum te poate ajuta un avocat să eviți conflictele cu legea dacă ești antreprenor

Ne întrebăm, uneori, de ce mulți antreprenori cu business-uri mici sau medii, apelează la serviciile unui avocat de afaceri atunci când este prea târziu. De exemplu, când există deja un litigiu, care se cere a fi rezolvat cât mai repede, cu cât mai puțin efort și costuri financiare foarte mici spre deloc.

Dacă antreprenorii ar compara cheltuielile ocazionate de colaborarea cu un avocat în orice stadiu al afacerii, cu acele cheltuieli implicate de un proces în instanță, care afectează nu doar imaginea lor, ci și a brandului promovat, ar ajunge la concluzia că acest profesionist este indispensabil în orice business.

Află din acest articol cum te poate ajuta un avocat să eviți conflictele cu legea dacă ești antreprenor, la ce riscuri te expui în lipsa colaborării cu un avocat de afaceri, precum și situațiile în care ai nevoie de acest profesionist.

Experiența ne-a dovedit că antreprenorii se pot confrunta cu o mulțime de situații neplăcute care se transformă în litigii/conflicte cu angajați, colaboratori, clienți, instituții. 

De ce se întâmplă acest lucru?

Pentru că cei mai mulți antreprenori subestimează valoarea unui avocat specializat pe ramura dreptului de afaceri, a dreptului comercial etc.

Există 2 profesioniști indispensabili unui antreprenor, în orice etapă s-ar afla business-ul: un avocat și un contabil.

Gândește-te un minut la următorul lucru.

Succesul în business depinde și de respectarea legislației în vigoare, a regulilor și standardelor în domeniul tău de activitate. 

Dar pentru a le respecta, trebuie să le cunoști. Și totuși, oricât de mult te-ai informa, poți să le interpretezi așa cum doar un avocat o poate face? 

Oare ai timp să fii la curent cu toate modificările unui act legislativ? 

Este foarte posibil să încalci o reglementare legală fără să vrei, fiind de bună credință și să afli atunci când primești amendă sau altă sancțiune, sau chiar când ești dat în judecată. 

Nu ar fi ideal să previi toate aceste neplăceri? 

Un avocat poate interpreta reglementările legale. Un avocat te poate ajuta să nu-ți pierzi licența de funcționare, să eviți amenzile, să nu fii dat în judecată, să nu pierzi sume mari de bani etc. 

Prevenirea oricărui conflict cu legea poate face diferența între un antreprenor de succes și unul care eșuează

Între un business de succes și unul peste care poate fi pus sigiliu. 

Așadar, fie că urmează să-ți deschizi un business, fie că ești la început sau ai vechime în lumea antreprenoriatului, consultă un avocat. Este cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru tine și pentru imaginea ta.

Un conflict cu legea îți poate pune în pericol business-ul, relația cu angajații, clienții, colaboratorii. Un conflict îți poate afecta reputația. 

Dar îl poți evita prin măsuri și decizii. Știi că prevenția este mult mai importantă decât a combate problemele. Așa că ia decizia potrivită și colaborează cu un avocat bun, de afaceri. 

De ce să colaborezi cu un avocat dacă ești antreprenor?

Pentru că te poate ajuta să eviți greșelile pe care mulți antreprenori le fac atunci când își înființează o firmă. Ori nu își aleg corect forma juridică, ori nu înțeleg ce înseamnă sediul social sau importanța unui cont deschis la o bancă, cu costuri cât mai mici ale comisioanelor. 

Contracte impecabile cu ajutorul avocatului

Cel mai important lucru într-o afacere este contractul. 

Dacă este neclar, incomplet, superficial redactat, poate fi o neglijență care te poate costa enorm.

Un avocat specializat în business law poate redacta în mod profesionist orice contract (angajare, colaborare, închiriere, prestării servicii, drepturi de autor) pe care trebuie să-l închei cu persoanele/entitățile implicate în business, în care să fie stipulate atât clauzele favorabile afacerii tale, cât și clauzele obligatorii pentru evitarea litigiilor. 

Mediază neînțelegeri între tine și diferite părți

Poate media o neînțelegere între tine și un angajat, sau un partener de business, pentru a se ajunge la o înțelegere amiabilă, și nu la proces. 

Îți poate oferi îndrumare și consiliere când intenționezi să schimbi forma juridică a business-ului sau vrei să efectuezi unele modificări pe linie de sediu, asociați, acțiuni, răspundere etc.

Te poate ajuta să eviți greșelile

În mediul de afaceri pot fi o mulțime de capcane juridice. Poți face greșeli, fără să fii conștient, însă un avocat specializat în dreptul afacerilor nu va face asta. 

Un avocat te poate ajuta să fii plătit mai ușor 

Știm că unii oameni sunt reticenți în a plăti pentru servicii sau bunuri. Dacă cineva îți datorează bani și nu își manifestă angajamentul de a te plăti, un avocat poate motiva debitorii să te plătească, datorită modului profesionist în care abordează situația. 

În plus, cunoaște și pașii de urmat în cazul în care aceștia refuză să plătească la timp sumele datorate. 

La ce riscuri te expui dacă nu colaborezi cu un avocat specializat în drept comercial?

Pentru că orice firmă desfășoară și activități administrative, fiscale, juridice etc. nu doar ce țin de obiectul de activitate, este obligatoriu ca toate documentele necesare desfășurării activității să fie întocmite în conformitate cu legea. 

Dar aceste documente pot fi întocmite superficial, incomplet sau chiar nelegal, în lipsa unui avocat de afaceri.

Ce amenzi riști pentru anumite contravenții?

Un bun exemplu ar fi art. 336 din Codul de Procedură Fiscală (Legea nr. 207/2015), care prevede sancțiuni cu amenda de la 500 lei la 100.000 lei, pentru multiple contravenții fiscale

Cum previi conflictele cu legea?

Prevenirea conflictelor cu legea este esențială pentru orice antreprenor, așa că iată ce poți face pentru a evita conflictele. 

  • Orice contract pe care îl închei, fie că este de angajare, de colaborare, de prestări servicii, de mandat, de închiriere, de cedare a drepturilor de autor etc, trebuie să fie solid. Un contract bine redactat te poate scuti de multe probleme.

Este adevărat că avocatura de prevenție nu îți poate garanta lipsa tuturor problemelor în viitor, dar te poate ajuta enorm.

Contractul reprezintă un instrument juridic care conține clauze referitoare la preț, condiții de plată și termene, condiții de rezoluțiune sau reziliere, obligațiile părților, forța majoră.

Toate acestea pot fi redactate cu respectarea legislației în vigoare, doar cu ajutorul unui avocat specializat în ramura dreptului comercial. 

Contractele corect concepute te feresc de riscuri, pentru că, în relațiile de afaceri, nu toate părțile își respectă obligațiile, chiar și atunci când sunt scrise și asumate prin semnătură. 

Ce alegi? Liniștea sau banii pierduți cu procese îndelungate?

  • Dacă ai angajat persoane, asigură-te că acestea cunosc regulile de la locul de muncă. Instruiește-i corespunzător, teoretic și practic, asigură-te că iau la cunoștință verbal și în scris toate procedurile, standardele și regulile de comportament. 

Asigură-te tu sau prin personal angajat pe linie de SSM, că angajații știu să utilizeze corect orice echipament cu care este dotat sediul și să reacționeze în situații de urgență. 

Nu uita nici cât e de important Regulamentul intern al companiei care să respecte normele legale actualizate. 

  • Colaborează cu un avocat specializat. Da, costă. Dar mai mult ar costa problemele pe care le poți avea cu legea. 

Pune în balanță și adresează-ți întrebarea: ‘’Sunt dispus să achit costul unor ședințe de consiliere juridică sau aleg costul unui proces lung și stresant în instanță?” 

În ce situații ai nevoie de un avocat dacă ești antreprenor?

În practica noastră judiciară întâlnim numeroase situații, dificil de soluționat pe cale amiabilă și care solicită antreprenorilor multe resurse financiare și profesionale, iar imaginea le este afectată uneori iremediabil. 

Situații pe care ar fi putut să le evite doar dacă ar fi contactat un avocat pentru nevoile business-ului lor.

Dar tu nu vei face asta, pentru că ești un antreprenor responsabil.  

Când ai nevoie de un avocat?

  • La înființarea firmei. 

Ai impresia că e de ajuns să depui câteva documente la Registrul Comerțului? Să creezi un cont la bancă asociat firmei? 

Deși poate crezi că este destul de simplu să deschizi o firmă, află că ai nevoie și de un sediu social, care potrivit reglementărilor, trebuie să respecte anumite criterii pentru a fi în deplină legalitate. Mai ai nevoie de autorizații în funcție de obiectul de activitate, de contracte foarte clare, încheiate cu angajații, partenerii de afaceri etc, ai nevoie de GDPR.

Te poți descurca singur cu acestea? 

  • În situația unui business online.

Și în acest caz, ai nevoie de un avocat specializat în GDPR cu care să colaborezi pe termen lung, fie că este un magazin online sau un site în care îți prezinți serviciile. 

Noi te putem ajuta, doar trimite-ne un mesaj și te vom contacta în scurt timp. Te vom sprijini să identifici și să previi riscurile la care te poți expune cu privire la datele cu caracter personal. 

Ai nevoie de consiliere juridică pe drepturi de proprietate intelectuală. Știm că în online, dar nu numai, sunt ‘împrumutate’, fără consimțământul autorului, multe idei/proiecte. 

Un exemplu recent este disputa judiciară dintre Laura Laurențiu și Jamila, soldată cu un proces de lungă durată. 

Nu cunoaștem detaliile juridice din dosarul cauzei, însă indiferent a cui a fost vinovăția, ambele părți au avut de suferit. Probabil că va dura până își vor recupera capitalul de imagine pierdut. Dacă luăm în calcul și problemele de sănătate, despre care una dintre părți susține că le-ar fi avut din cauza stresului cu procesul, ne-am aminti despre liniștea despre care îți spuneam mai sus. 

Pe de altă parte, poate vrei să îți protejezi afacerea prin înregistrarea mărcii tale în fața instituțiilor naționale sau europene.  

  • În cazul unui conflict. Știm că se poate întâmpla în orice moment ca un angajat, un client sau un partener de afaceri să se simtă nedreptățit și să te amenințe că va depune reclamație dintr-un anumit motiv sau altul. Este o situație în care îndrumarea unui avocat îți poate fi de un real folos, deoarece poți ajunge la o înțelegere amiabilă cu partea respectivă sau îți poate reprezenta interesele în caz de chemare în judecată. 
  • Probleme apărute pe parcursul desfășurării activității. Fie că vorbim despre contracte, taxe de recuperat de către stat, recalculări care îți par nejustificate, acestea pot fi un motiv de îngrijorare pentru tine sau de stagnare a evoluției business-ului tău. 
  • Un avocat cunoaște procedurile judiciare. La un moment dat, este posibil să te afli de partea greșită a legii. Un avocat de afaceri te va ajuta să faci față problemelor juridice pe măsură ce acestea apar. Dacă te confrunți cu un proces, un avocat se poate asigura că drepturile îți sunt protejate până la ultima cale de atac posibilă. 

Avocații de afaceri oferă atât consultanță juridică preventivă, prin care te pot ajuta să eviți conflictele legale, cât și asistență sau reprezentare judiciară, în cazul proceselor civile, comerciale, de contencios administrativ și fiscal, de dreptul muncii, în procedura insolvenței etc.

Ești pregătit să discuți cu un avocat de afaceri?

Întreprinderile, atât cele mici, cât și cele mari, au nevoie de un avocat de afaceri, care îți poate oferi protecție pe termen scurt, cât și pe termen lung, de care ai nevoie pentru a te concentra exclusiv asupra afacerii. 

Indiferent care este specificul activității tale, un avocat foarte atent la detalii te va salva de multe probleme. 

Mediul de afaceri poate fi haotic, dar avocatura de business oferită de Roxana Jurjuț îl deslușește și îl echilibrează.   

Dacă nu te poți deplasa la sediul biroului din Timișoara, suntem disponibile și online. 

Mai mult de atât. Ne deplasăm în vestul țării și în București în situațiile care impun această necesitate.

Solicită o consultație și scapă de stresul asociat cu diferite probleme

‘’Uneori, încă poți preveni. Alteori, ești nevoit să te aperi.’’

  • Declinarea responsabilității:

Acest articol conține informații juridice cu caracter general, nu vizează situația particulară a unei persoane sau entități și nu oferă soluții legale în acest sens. Nu ne asumăm nicio responsabilitate în legătură cu modul în care cititorul interpretează și aplică aceste informații în rezolvarea problemelor sale legale.