„Nu mi s-a făcut dreptate”, „Trebuie să-mi recuperez banii”, „Mă confrunt cu un abuz al autorităților”, „Am nevoie de un avocat bun pentru afacerea mea și nu știu cum să-l aleg pe cel potrivit”.
Cu care dintre aceste probleme te confrunți? Ești prins în vâltoarea problemelor legale și simți că ai nevoie de un avocat de excepție? Poate întâmpini provocări complexe care îți cer expertiza unui avocat capabil să găsească soluții pe măsura dificultăților tale.
Fie că e vorba de litigii complicate sau ai nevoie de servicii de consultanță de business sau alt tip, este clar că ai nevoie de un avocat specializat, cu experiență, disponibil, empatic, corect și responsabil.
Cu alte cuvinte, ai nevoie de un avocat care să știe să îți apere drepturile și să îți reprezinte interesele, așa-i?
Presupunând că ai răspuns afirmativ, lasă-ne să-ți spunem că situațiile în care ai nevoie de un avocat pot fi numeroase.
Poate conduci un business și vrei să închei contracte comerciale cu diferiți clienți/colaboratori, poate vrei să îți deschizi un cabinet, o clinică și ai nevoie de consultanță juridică, poate vrei să fii reprezentat în cazuri de malpraxis. Poate activezi în domeniul transporturilor naționale și internaționale sau poate trebuie să fii reprezentat în fața autorităților administrative, fiscale din varii motive.
Așa cum spuneam, pot fi numeroase situațiile în care ai nevoie de un avocat. Și problematic atunci când nu știi pe care să-l alegi. De aceea, ne-am propus ca în acest articol să îți venim în sprijin cu informații despre cum poți găsi avocatul care să te apere și să te reprezinte când ai nevoie. Așa că rămâi alături și află ce te interesează.
Cum arată avocatul ideal pentru tine?
Să aibă o reputație exemplară, experiență în cazuri similare cu al tău, să rezolve rapid problemele cu costuri rezonabile, să te scape de grijile birocratice și, eventual, de parteneri de afaceri incorecți.
Este corectă afirmația noastră?
Dacă da, află că mai sunt și alte aspecte importante pe care este necesar să le iei în considerare înainte de a încheia un contract de asistență/consultanță juridică.
Știm și înțelegem că poate fi un proces intimidant și anevoios să găsești un avocat pe placul tău. Mulți sunt speriați doar la gândul că trebuie să ia legătura cu un avocat, dar adevărul este că ai nevoie de serviciile unuia în multe situații. Și nu trebuie să fie atât de greu pe cum crezi să găsești unul care să fie acolo pentru tine, să te asculte și să își facă datoria ca la carte.
Avem trebuință de un avocat, pentru că nu putem să cunoaștem legea în integralitatea ei. Iar în drept există principiul conform căruia nimeni nu se poate scuza, invocând necunoașterea legii (‘’nemo censetur ignorare legem’’). În situația unui proces civil, legea nu te obligă să fii ajutat de un avocat, dar să recunoaștem că nu îți poți susține singur interesele, oricât de bine te-ai documenta, presupunând că ai timp pentru așa ceva.
Chiar dacă te prezinți în fața autorităților/instanței foarte bine pregătit, tu nu ești avocat. Sau cel puțin asta credem noi. Revenind la ceea ce spuneam, un avocat știe să jongleze cu chichițele legislative pe care tu nu le poți cunoaște în detaliu decât dacă ești unul dintre ei.
Iată care sunt aspectele de care este necesar să ții cont înainte de a angaja un avocat de afaceri sau cu altă specializare, în România. Îți recomandăm să salvezi acest articol pentru a reveni când ai nevoie.
Iată cum alegi avocatul potrivit, dacă vrei să fii scutit de probleme ulterioare
Da, este adevărat că ne interesează cât de bun este avocatul, ce onorariu percepe și ce experiență are în cazuri similare cu ale noastre, însă prima și cea mai importantă condiție este să fie înscris în barou și să fie activ profesional.
Îl poți căuta în Tabloul avocaților din România, o aplicație oficială care cuprinde informațiile oferite de Uniunea Națională a Barourilor din România sau pe site-ul oficial al Baroului de avocați din care face parte.
Baroul este constituit din toți avocații înscriși în Tabloul avocaților care au sediul profesional principal în localitățile de pe raza acestuia. Însă un avocat te poate asista și reprezenta și online sau în alte orașe din România.
Ai la dispoziție 2 acte normative principale care reglementează statutul și profesia de avocat, dacă îți dorești să te informezi în detaliu.
- Legea 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat
și
- Statutul profesiei de avocat.
Iată ce trebuie să ai în vedere înainte de a angaja un avocat
- Ai nevoie de un avocat pe termen scurt sau lung?
Adresează-ți întrebarea ‘’de ce am nevoie de un avocat’’.
Cauți îndrumare juridică privind o anume situație particulară? Există o dispută legală între tine și o altă parte, persoană fizică sau juridică? Deții un business și ai nevoie de expertiza și experiența unui avocat bun care te poate scăpa de grijile birocratice, fiscale sau eventuale abuzuri ale autorităților?
- Care este aria sa de expertiză?
Să spunem că îți deschizi o clinică, un cabinet de consultanță sau o agenție imobiliară și ai nevoie de consultanță juridică. În aceste situații un avocat specializat pe divorțuri nu te poate ajuta prea mult, pentru că nu este aria sa de expertiză. Credem că ai înțeles ideea.
- Locația, un alt criteriu de alegere a avocatului
Poți beneficia de servicii de consultanță juridică și de la distanță: online, telefonic, sau prin serviciile poștale, iar în raporturile cu autoritățile administrative, fiscale sau în fața instanței de judecată, un avocat se poate deplasa personal sau te poate reprezenta pe tot teritoriul României.
- Are experiență pe cazuri similare?
Printre cele mai importante aspecte este experiența pe care o are în cazuri asemănătoare cu al tău. Abordarea speței de către o persoană cu experiență este în mod evident superioară, iar șansele de a obține rezultatul pe care tu îl dorești, cresc.
- Se bucură de o reputație bună?
De fiecare dată când solicităm un serviciu, ne gândim dacă cel care îl acordă este un profesionist apreciat pentru competențele sale. La fel se întâmplă și în cazul unui avocat.
Dar ATENȚIE! Nu te opri asupra unei singure păreri sau a unor păreri vagi, nesigure, insuficiente totuși pentru formarea unei opinii corecte.
Această opinie poate fi subiectivă, deoarece fiecare caz este diferit. Și avocații se confruntă cu diferite categorii de oameni care nu înțeleg întotdeauna că rezultatul nu depinde doar de ei. Mulți nu înțeleg că avocații nu sunt eroi înzestrați cu puteri supraomenești.
De aceea, îți recomandăm să cauți mai multe păreri avizate, dar ai încredere și în intuiția ta.
- Există compatibilitate?
Caracterul unei persoane a început să fie un alt criteriu în funcție de care alegem o persoană care furnizează anumite servicii. Pe vremuri nu eram atenți la asta, dar comportamentul consumatorului s-a schimbat radical.
Este important să rezonezi cu persoana respectivă. Așa că întreabă-te după o primă discuție cu un avocat, dacă poți adresa orice întrebare cu privire la cazul tău, dacă te ascultă sau se grăbește să finalizeze ședința și alte aspecte de acest gen. Astfel, vei lua decizia corectă.
- Poate fi disponibil și pentru tine?
Deseori, avocații reprezintă un număr mare de clienți, motiv pentru care este crucial să stabiliți de la bun început cât timp îți poate acorda în funcție de complexitatea cazului. Alege un avocat disponibil, cu care să stabilești o relație echilibrată și bazată pe respect reciproc.
- Cum este onorariul?
Este prea mare în raport cu gradul de complexitate al cazului sau cu posibilitățile tale financiare?
Uneori, onorariul unui avocat ni se pare prea mare, ești de acord? Dar gândește-te la următorul lucru. Studiază atâția ani pentru a-și reprezenta fiecare client, cunoaște legislația în continuă modificare, se documentează pentru fiecare caz, caută tot soiul de informații relevante, colaborează cu alți profesioniști pentru a aduce lumină într-un dosar și multe alte sarcini pe care le îndeplinește pentru a soluționa un caz/o problemă/o situație.
Iar pentru a deservi fiecare client cu profesionalism, a învățat o mulțime de abilități. Să gândească logic, să vorbească clar, concis și convingător, să asculte, să analizeze documentele, să emită judecăți, să anticipeze, să stabilească acele legături între circumstanțe, date, informații, să structureze o mulțime de argumente solide etc.
Încearcă tot ce îi stă în putere pentru a ajunge la rezultatul dorit de tine.
Important! Un avocat își asumă obligația să te apere, să-ți reprezinte interesele, dar nu este eroul din basme. Nu poate avea certitudinea că rezultatul va fi cel la care te aștepți.
Deseori, întâlnim în practica judiciară persoane care consideră că suntem obligate să obținem rezoluția așteptată, dar noi ne angajăm să asistăm și să reprezentăm un client cu cele mai mari eforturi posibile.
Ne asumăm DOAR obligația ca, prin cunoștințele și experiența noastră, să facem tot ce ne stă în putere pentru a obține, valorifica, recupera drepturile fiecărui client. Obligația noastră este o obligație de diligență, în rezolvarea unui caz juridic fiind implicate mai multe entități/persoane, așadar nu totul depinde de noi. Fiți atenți și circumspecți în cazul în care un avocat vă garantează 100% reușita, mai ales în situațiile complexe.
Iată ce prevede art. 39 din Legea nr. 51/1995 Republicată:
“Alin. (1)Avocatul este dator să studieze temeinic cauzele care i-au fost încredinţate, angajate sau din oficiu, să se prezinte la fiecare termen la instanţele de judecată sau la organele de urmărire penală ori la alte instituţii, conform mandatului încredinţat, să manifeste conştiinciozitate şi probitate profesională, să pledeze cu demnitate faţă de judecători şi de părţile din proces, să depună concluzii scrise sau note de şedinţă ori de câte ori natura sau dificultatea cauzei cere aceasta ori instanţa de judecată dispune în acest sens. Nerespectarea imputabilă a acestor îndatoriri profesionale constituie abatere disciplinară”,
‘’Alin. (2) Avocatul este obligat să depună toată diligența pentru apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale clienților și să uzeze de mijloacele prevăzute de lege, pe care le consideră favorabile acestora.’’
Contractul de asistență/consultanță juridică, elementul de bază, fără de care nu îți recomandăm să începi colaborarea cu un avocat
O relație profesională începe cu un contract. La fel și în acest caz. Contractul de asistență/consultanță juridică este baza relației juridice dintre tine și avocat.
Inexistența unui contract scris înseamnă că nimic din ce se întâmplă nu poate fi probat.
Ce ar mai trebui să știi referitor la contract? Dacă ești nemulțumit de serviciile unui avocat, asta nu te scutește de plata onorariului sau a altor cheltuieli ocazionate în interesul tău.
De asemenea, un contract nu se poate modifica decât cu acordul ambelor părți.
Ai nevoie de un avocat? Suntem aici pentru tine, atunci când vrei să scapi de griji și probleme, cu un cost corect financiar
Reprezentăm Casa de avocatură Jurjuț Roxana și Mârț Anca, ce se mândrește cu expertiză juridică extinsă și valoroasă și care te poate ajuta să scapi de griji și probleme într-un termen cât mai scurt posibil, dar realist, fără a renunța la speranța ”jus est ars boni et aequi”, tradus astfel ‘’dreptul e arta binelui și a echității’’.
Te pregătim pentru cele mai dificile scenarii, iar dacă problema ta nu poate fi rezolvată pentru că nu face parte din specializările noastre, îți oferim recomandare spre alți colegi la fel de implicați și dedicați precum suntem noi. Pentru ca tu să te bucuri de apărarea de care ai nevoie.
Fie că vrei să previi sau vrei să te aperi, te putem reprezenta în probleme ce țin de:
- Dreptul afacerilor: redactarea și negocierea contractelor comerciale complexe și adaptate la interesele clienților (de vânzare-cumpărare, fuziuni, cesiuni de creanță, închirieri internaționale, licențe, francize etc.), dar și concurență neloială.
- Societăți comerciale: restructurare, insolvență, executare silită.
- Consultanță, asistență juridică și reprezentare în fața autorităților administrative și fiscale, în proceduri fiscal-administrative prealabile și în litigii de complexitate ridicată.
- Consultanță juridică pentru buna desfășurare a activității medicilor, clinicilor medicale și companiilor farma. Apărare în procedurile și litigiile de malpraxis, în care sunt implicați medici, dar și alți specialiști din domeniul sănătății umane (dieteticieni, kinetoterapeuți, psihologi etc.).
- Transporturi interne și internaționale: de la documentație, acte juridice, răspundere contractuală sau delictuală, la incidente și procese cu rezultate favorabile.
- Proprietate intelectuală: competențe speciale legate de mărci, brevete de invenții, drepturi de autor; reprezentare în procedurile administrative/contencioase la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM);
- Drept imobiliar și construcții: activități de ”due diligence” legate de tranzacții imobiliare.
- Drepturile omului. Sănătatea fizică și mentală, non-discriminarea, excluziunea socială, libertatea de exprimare, viața privată etc., prin prisma dreptului român, dar și al CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) și CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene).
- Litigii și arbitraj. Luptăm pentru dreptul tău la apărare în fața tuturor autorităților administrative și instanțelor arbitrale și de judecată: de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Camera de Comerț și Industrie a României până la Curtea Constituțională și la Înalta Curte de Casație și Justiție.
- GDPR și AI. Cerințele aplicabile prelucrării și protecției datelor cu caracter personal (GDPR). Protecția drepturilor fundamentale ale omului și riscurile asociate cu folosirea Inteligenței Artificiale (AI).
Dacă nu te poți deplasa la sediul biroului din Timișoara, suntem disponibile și online. Mai mult decât atât, ne deplasăm în vestul țării și în București în situațiile care impun această necesitate.
Nu amâna! Un avocat bun te poate scuti de multe probleme!
Contactează-ne și permite-ne să te ajutăm, pentru a obține liniștea și încrederea de care ai nevoie!
Și nu uita: ‘’Uneori, încă poți preveni. Alteori, ești nevoit să te aperi.’’
Declinarea responsabilității:
Acest articol conține informații juridice cu caracter general, nu vizează situația particulară a unei persoane sau entități și nu oferă soluții legale în acest sens. Nu ne asumăm nicio responsabilitate în legătură cu modul în care cititorul interpretează și aplică aceste informații în rezolvarea problemelor sale legale.
Natisha
Very interesting topic, appreciate it for putting up.Raise blog range
Feel free to visit my homepage – Alda_N