Tocmai ce ai primit un plic pe care scrie „Judecătoria/Tribunalul…’’. Deodată te cuprinde un val de neliniște și întrebări precum „ce poate fi asta’’, „ce fac eu acum’’, „cum mă descurc’’.
Poate că bănuiești ce-ar putea fi, dar asta nu te poate liniști.
Să recunoaștem! Citațiile aduc cu ele palpitații. Griji. O mulțime de gânduri negre. Încercăm să ne imaginăm un plan mental de acțiune, dar cuprinși de emoții, uităm că viața ne oferă o soluție pentru orice. La fel și pentru situația în care ești chemat în judecată.
Te invit să citești acest articol și să afli ce faci când ești dat în judecată, ce se întâmplă dacă nu te prezinți la proces, cum te poate ajuta un avocat, ce probe poți să depui, ce faci când vrei să dai în judecată, precum și alte informații care îți pot fi utile atunci când nici nu te aștepți.
Dar dacă nu ai primit citație, însă bănuiești că cineva te-a dat în judecată?
Să zicem că nu ai primit încă o citație, dar bănuiești că o persoană/instituție cu care ai avut un conflict te-ar fi acționat în instanță.
Accesând site-ul instanței în a cărei circumscripție ai domiciliul sau sediul poți afla dacă există un proces în desfășurare în care ai fi parte. Iată aici portalul instanțelor de judecată al Ministerului Justiției, unde poți căuta în funcție de mai multe criterii: an, nume, dosar etc.
Și totuși, ai primit o citație. Află ce trebuie să faci
Așadar, ce faci când ești chemat în judecată?
În antetul comunicării primite se face referire la un număr de dosar (pe care îți recomand să-l notezi pentru a-l avea mereu la îndemână), se menționează cine este reclamantul, pârâtul, unde și când se desfășoară procesul. De asemenea, citația conține alte mențiuni prevăzute de lege sau stabilite de instanță, care sunt obligatorii pentru tine.
Accesează linkul de mai sus, caută dosarul și află mai multe informații despre speță.
Indiferent care este motivul acționării în judecată, acum l-ai aflat. Ce faci în continuare?
Contactezi un avocat și pregătiți împreună cea mai bună apărare posibilă
În primul rând, ai nevoie de un avocat specializat în ramura de drept aplicabilă cazului tău.
Un avocat este precum un arhitect al drepturilor tale, construind un fundament solid și proiectând o structură puternică pentru a-ți apăra interesele în fața instanței.
Este ca o busolă în mijlocul unei furtuni legale, ghidându-te să înțelegi natura acuzațiilor care îți sunt aduse, evaluând opțiunile disponibile și stabilind împreună cu tine pașii de urmat. Prin expertiza sa, îți oferă claritate și încredere în fața unei situații complicate și te asigură că fiecare decizie este luată în cunoștință de cauză și în favoarea ta.
Un prim pas este studiul minuțios al cererii de chemare în judecată, care solicită întreaga atenție, formare profesională și experiență a avocatului. Apoi, trebuie formulată întâmpinarea într-un termen strict stabilit de lege (25 de zile de la comunicarea acțiunii) și, dacă se impune, cererea reconvențională.
Aceste documente juridice sunt complexe, întrucât conțin toate apărările și pretențiile tale. Și nu sunt singurele care necesită consiliere și intervenție juridică. În unele cazuri, se impune formularea altor cereri sau note scrise (de chemare în garanție, despre obiectivele unei expertize de specialitate, interogatorii, excepții procesuale, note de probatorii, concluzii etc.)
Este, deci, obligatorie întâmpinarea când ești chemat în judecată?
În majoritatea proceselor civile, da, întâmpinarea este obligatorie, iar nedepunerea ei în termenul stabilit de lege atrage anumite consecințe juridice destul de grave pentru pârât. De aceea, îți recomandăm să depui întâmpinarea, formulată de un avocat astfel încât să-ți crească șansele unui rezultat favorabil.
Concret, cum te poate ajuta un avocat?
Imaginează-ți că tu, în calitate de medic, să spunem, ai vrea să intervii în soluționarea unei probleme de drept. Ai putea să te descurci?
Un avocat poate analiza corect cererea de chemare în judecată, poate citi printre rânduri, poate formula corect întâmpinarea, te poate ajuta să aduni probele relevante și să formulezi și o cerere reconvențională. Te poate liniști, oferindu-ți încrederea că depune toate eforturile spre beneficiul tău.
Sunt etape și demersuri care presupune cunoașterea foarte bună a legislației actualizate în domeniu, dar nu doar atât. Modul în care un avocat analizează, atenția pe care o acordă fiecărui detaliu, cum gândește, cum adună probe, cum construiește argumente în favoarea ta, cum concluzionează, cum poate face față unor noi informații prezentate la proces de către avocatul acuzării sunt detalii pe care tu nu le poți cunoaște.
Să presupunem că nu ar fi ceva atât de serios și că poți încerca să te aperi singur. Dar nu poți înlocui un avocat, oricât de multă legislație ai citi.
Poți să răsfoiești de “n” ori codul civil, codul de procedură civilă și alte legi. Ai nevoie de un avocat. Și nu o spun pentru că sunt unul dintre ei, ci pentru că acesta este adevărul. Avocatul este singurul în măsură care te poate îndruma.
Dar te rog să NU UIȚI un detaliu foarte important! Avocatul nu se poate obliga să obțină în mod sigur rezultatul dorit de tine, dar se angajează să te asiste și să te reprezinte depunând acele eforturi posibile, care depind de el.
Iată ce prevede art. 39 alin.2 din Legea nr. 51/1995 Republicată:
„Avocatul este obligat să depună toată diligența pentru apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale clienților și să uzeze de mijloacele prevăzute de lege, pe care le consideră favorabile acestora.’’
Într-un caz juridic sunt implicate mai multe entități/persoane, așa că indiferent la cine apelezi să te apere, fii atent atunci când un avocat îți garantează 100% reușita, mai ales în situațiile complexe.
Colaborarea cu avocatul tău
Pentru toate etapele prin care vei trece, este nevoie, totuși, să fii atent când îți alegi avocatul, să simți încredere și compatibilitate. O relație bazată pe suspiciune va amplifica atât stresul prin care deja treci, cât și presiunea specifică profesiei pe care o resimte avocatul tău.
Foarte important este, de asemenea, să spui adevărul și să colaborezi cu avocatul tău. Oferă-i acestuia toate detaliile care ar putea să ajute. Nu omite informații. Chiar și cel mai mic detaliu care îți pare nesemnificativ, avocatul îl poate interpreta diferit. Poate chiar acel detaliu te salvează. Nu poți ști.
Urmărește cu răbdare evoluția cauzei tale și păstrează legătura cu avocatul tău în fiecare etapă. Dacă au apărut detalii noi, probe sau informații care pot afecta sau ajuta cazul tău, informează-ți avocatul.
Ești mulțumit de hotărârea instanței de fond sau vrei să mergi mai departe?
După pronunțarea hotărârii primei instanțe, dacă ai avut câștig de cauză, poți să te bucuri de decizia dată în favoarea ta și, eventual, să te aștepți să fie atacată de partea care a pierdut, situație în care trebuie să te aperi în continuare.
Dacă decizia instanței de fond te nemulțumește parțial sau în totalitate, te vei consulta cu avocatul tău cu privire la oportunitatea de a ataca decizia prin calea de atac prevăzută de lege. Veți analiza împreună motivarea hotărârii, care sunt șansele de câștig, cheltuielile aferente continuării procesului etc.
Ce tip de probe poți propune în apărarea ta?
Prin întâmpinare, poți cere administrarea probei cu acte, cu martori, cu interogatoriu, poți solicita efectuarea unei expertize, poți invoca excepții procesuale.
Cât poate dura un proces în instanță? Depinde de la caz la caz, însă în prezent sistemul judiciar se confruntă cu creșterea numărului de litigii și aglomerarea instanțelor de judecată, ceea ce a dus la extinderea duratei de soluționare a dosarelor.
În cursul judecății cauzei, un avocat pledant, cu experiență în litigii va ști cum să procedeze la fiecare termen de judecată, ce comportament să aibă în fața completului de judecată, ce apărări orale și scrise să formuleze pentru a valorifica cât mai bine timpul și celelalte resurse.
Ai aflat ce faci când ești dat în judecată.
Dar ce pași ai de parcurs când vrei să dai pe cineva în judecată?
Te simți nedreptățit? Ești în pericol să pierzi un drept care îți aparține? Ai încercat o cale de înțelegere, însă ți-a fost refuzată și te gândești să acționezi în judecată persoana/entitatea respectivă? Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi:
Consultă un avocat specializat pe speța respectivă pentru a discuta dacă este un caz ce poate fi prezentat în instanță și dacă poți obține un rezultat favorabil, fără costuri prea mari, emoționale, logistice și financiare. În același timp, îți recomand să iei în considerare și o soluționare amiabilă. Iată un articol complet despre cum să îți alegi avocatul potrivit.
Următorul pas este formularea și depunerea unei plângeri sau a unei cereri de chemare în judecată, dacă nu a fost posibilă înțelegerea amiabilă.
Urmează procedura de regularizare, apărările pârâtului și fixarea primului termen de judecată,
Strategia ta de apărare se construiește înainte de debutul procesului și continuă până obții o hotărâre definitivă. Îți vei dovedi pretențiile solicitate în timp ce vei combate și argumentele părții adverse.
Dacă ești mulțumit de soluția obținută, poți trece la etapa finală a executării hotărârii.
În cazul în care ești nemulțumit de hotărârea sau hotărârile pronunțate în cauza ta, vei recurge la căile de atac, ordinare și extraordinare, prevăzute de lege.
Ai fost chemat în judecată sau vrei să dai în judecată o persoană/entitate? Trebuie rezolvată rapid problema și ai nevoie de un avocat? Permite-ne să îți apărăm drepturile!
Știm că uneori, încă poți preveni, alteori, ești nevoit să te aperi.
Așa cum în domeniul medical prevenția îți poate salva sănătatea sau viața, în domeniul juridic avocatura preventivă reduce riscurile de eșec sau crește șansele de succes. Este varianta optimă să apelezi la un avocat de consultanță pentru a preîntâmpina un litigiu (când închei un contract de prestări servicii, de ex.) sau la un avocat de litigii când ești deja într-un conflict și înainte să fie prea târziu.
Mai știm și că, atunci când oamenii trebuie să își apere drepturile și interesele, au nevoie de un avocat bun, uman și profesionist, empatic și aproape, corect și cu un discernământ rafinat de experiență. Așa suntem noi, de aproape 20 de ani.
La Casa de avocatură Jurjuț Roxana și Mârț Anca, ne mândrim cu experiența dobândită în mai multe specializări juridice și cu implicarea în fiecare speță încredințată.
Suntem disponibile atât la sediul biroului din Timișoara, cât și în format online (chat/telefon), dar și fizic în vestul țării, precum și în București în situațiile care impun această necesitate.
În cazul în care nu te putem apăra, îți recomandăm colegi specializați pe ramura de drept potrivită problemei tale, pentru ca tu să nu fii nevoit să reiei procesul de căutare al unui avocat.
Fie că vrei să previi sau ai nevoie să te aperi, iată domeniile noastre de practică.
Te putem reprezenta în probleme ce țin de:
Dreptul afacerilor: redactarea și negocierea contractelor comerciale complexe și adaptate la interesele clienților (de vânzare-cumpărare, fuziuni, cesiuni de creanță, închirieri internaționale, licențe, francize etc.), dar și concurență neloială.
Societăți comerciale: restructurare, insolvență, executare silită.
Consultanță, asistență juridică și reprezentare în fața autorităților administrative și fiscale, în proceduri fiscal-administrative prealabile și în litigii de complexitate ridicată.
Consultanță juridică pentru buna desfășurare a activității medicilor, clinicilor medicale și companiilor farma. Apărare în procedurile și litigiile de malpraxis, în care sunt implicați medici, dar și alți specialiști din domeniul sănătății umane (dieteticieni, kinetoterapeuți, psihologi etc.).
Transporturi interne și internaționale: de la documentație, acte juridice, răspundere contractuală sau delictuală, la incidente și procese cu rezultate favorabile.
Proprietate intelectuală: competențe speciale legate de mărci, brevete de invenții, drepturi de autor; reprezentare în procedurile administrative/contencioase la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM);
Drept imobiliar și construcții: activități de ”due diligence” legate de tranzacții imobiliare.
Drepturile omului. Sănătatea fizică și mentală, non-discriminarea, excluziunea socială, libertatea de exprimare, viața privată etc., prin prisma dreptului român, dar și al CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) și CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene).
Litigii și arbitraj. Luptăm pentru dreptul tău la apărare în fața tuturor autorităților administrative și instanțelor arbitrale și de judecată: de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Camera de Comerț și Industrie a României până la Curtea Constituțională și la Înalta Curte de Casație și Justiție.
GDPR și AI. Cerințele aplicabile prelucrării și protecției datelor cu caracter personal (GDPR). Protecția drepturilor fundamentale ale omului și riscurile asociate cu folosirea Inteligenței Artificiale (AI).
Prin urmare, dacă te afli în căutarea unui avocat bun în Timișoara sau în România, fie pentru afaceri sau în alt domeniu de practică, și ai nevoie de consultanță sau reprezentare în instanță, nu ezita să ne contactezi aici!
Acordă-ne posibilitatea să îți apărăm interesele, pentru că o problemă legală poate fi un motiv serios de anxietate în viața ta!
Declinarea responsabilității:
Acest articol conține informații juridice cu caracter general, nu vizează situația particulară a unei persoane sau entități și nu oferă soluții legale în acest sens. Nu ne asumăm nicio responsabilitate în legătură cu modul în care cititorul interpretează și aplică aceste informații în rezolvarea problemelor sale legale.