‘’M-a concediat în timp ce eram cu cel mic acasă’’, ‘’m-a dat afară că așa a vrut el’’. 

Te recunoști în astfel de situații sau ai auzit de la prieteni, colegi, cunoștințe care au primit o decizie de concediere abuzivă: fără motiv, fără preaviz etc? 

Dacă ai primit o decizie de concediere fără preaviz sau fără nicio justificare etc. și nu știi ce să faci sau intenționezi să te angajezi și ai vrea să știi ce drepturi ai în calitate de angajat, poți afla acum ce te interesează. 

Alocă doar 3 minute din timpul tău și citește acest articol pentru a ști care sunt cazurile în care angajatorului îi este interzis să te concedieze. Dar și ce poți face în acest caz. Află dacă se acordă compensații în caz de concediere. Dacă poate fi anulată decizia de concediere.

 

Situații nefavorabile se pot ivi oricând. Poți fi concediat într-un mod nelegal sau nejustificat. Dar o cunoaștere a drepturilor tale și a situațiilor în care angajatorul nu te poate concedia, te poate ajuta să eviți multe probleme. Vei ști ce să faci și vei acționa în cunoștință de cauză. 

Pentru că deși majoritatea antreprenorilor/angajatorilor sunt bine intenționați, există și angajatori ghidați de alte valori. 

Sigur că nu vom aduce în discuție cazurile în care concedierea are loc din culpa angajatului sau din motive de reorganizare judiciară, dizolvare sau faliment. Vorbim strict de situațiile în care un angajator nu are voie să te concedieze. 

 

Poți ataca decizia în instanță? Află din următoarele rânduri. 

Înainte de a detalia subiectul articolului, este necesară definirea expresiilor: concediere nelegală și concediere nejustificată. 

Concedierea nelegală are loc atunci când angajatorul nu respectă procedurile legale obligatorii (nu respectă clauzele contractului de muncă, de exemplu). Concedierea nejustificată este dispusă în mod netemeinic, injust, nerezonabil.  

 

Concediere fără motiv. Când îi este interzis angajatorului să te dea afară?

Există multe cazuri de concediere fără motive rezonabile, juste sau temeinice. Există și situații în care angajatorul nu are voie să te dea afară. Acestea sunt stipulate în Codul Muncii, dar și în alte acte normative. Ne referim la OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locul de muncă, modificată în 2015. Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, modificată în 2022 ș.a.

    1. Gravidele, mămicile aflate în concediu de maternitate și părinții aflați în concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 sau 3 ani.
    2. Persoanele angajate care beneficiază de stimulentul de inserție. Acestea nu pot primi o decizie de concediere pe perioada plății stimulentului. Stimulentul de inserție este dreptul acordat de către stat părintelui care revine la muncă mai devreme. Este reglementat prin OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, actualizată în 2024.
    3. Angajatul aflat în concediu de odihnă. Îi este interzis angajatorului concedierea angajatului pe perioada concediului de odihnă. 
    4. În situațiile de grevă. Dacă greva este desfășurată conform prevederilor legale în vigoare, angajatorului îi este interzis să concedieze angajatul pe această perioadă.
    5. Concediere în timpul concediului medical? Nu. În caz de incapacitate temporară de muncă, angajatorul nu are voie să te dea afară. Dar există o condiție în acest caz și anume, să prezinți un certificat de expertiză medicală care să ateste incapacitatea.
    6. Concediere în baza criteriilor precum: sex, vârstă, etnie, rasă, handicap, apartenență religioasă  etc. Se numește discriminare și este interzisă. 
    7. Pe perioada îngrijirii copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 18 ani. 

  1.  

Îți amintesc că fac excepție situațiile de reorganizare judiciară, faliment sau dizolvare a angajatorului. 

 

Ce poți face dacă ai fost concediat abuziv?

Decizia de concediere poate fi contestată, competența materială și teritorială aparținând Tribunalului de la domiciliul reclamantului (salariatului). 

Conținutul contestației este destul de amplu, în sensul motivării nelegalității deciziei de concediere. Este posibil să ai nevoie de asistență juridică la redactarea acestei cereri de chemare în judecată. 

Pe de altă parte, în litigiile de dreptul muncii există reguli speciale de procedură. De exemplu, scutirea de taxa judiciară de timbru sau cui revine sarcina probei. 

Ai fost concediat abuziv? Îți oferim consultanță juridică!

Soluțiile favorabile ție pe care le poate da instanța de judecată se referă la anularea deciziei de concediere, reintegrarea pe postul deținut, plata drepturilor salariale începând cu data concedierii, acordarea de daune morale ș.a. 

Angajatorul este obligat să respecte hotărârea judecătorească, chiar dacă va avea tendința de a evita reintegrarea ta în muncă. Depinde de dorința ta expresă și de motivațiile tale (poate ai prieteni printre colegi, îți plăcea mediul sau munceai cu pasiune). 

Important de știut este și faptul că există infracțiunea de nerespectare a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a unui salariat, reglementată de art. 287 alin.1 lit.d) din Codul  penal. 

Ai fost concediat nelegal sau fără motiv? Poți contesta în instanță. 

Permite-ne să îți apărăm drepturile și interesele! 

Lasă-ne un mesaj și vom reveni către tine

 

Concedierea este reglementată de Codul Muncii, în Capitolul 5 – Secțiunea a II-a. Așadar, sunt prevăzute expres cazurile în care este interzisă sau când nu poate fi dispusă, iar secțiunile următoare tratează diferite forme de concediere. 

Dacă te confrunți cu o astfel de situație, îți recomandăm să soliciți sprijinul unui avocat cu expertiză în dreptul muncii, litigii de muncă, proceduri de concediere a salariaților, dar și în contencios administrativ. 

Există și situații speciale care necesită capacitatea de a face distincții și de a gestiona atât un proces de dreptul muncii, cât și unul de contencios administrativ. 

Astfel, dacă ești în situația în care să demarezi și un proces împotriva Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, de exemplu, invocând acte de hărțuire conform O.G. nr. 137/2000, poți ajunge în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde Secția de contencios administrativ și fiscal îți va judeca recursul.  

 
Ce să faci ca să eviți astfel de situații delicate legate de concediere ?

Pentru că uneori poți preveni, îți recomand să citești contractul înainte de semnare. Știm că multe persoane nu citesc contractul, de orice tip ar fi, dar îți recomand ca tu să nu faci la fel. 

În mod normal, trebuie să fii atent la conținutul integral al contractului, dar sunt anumite clauze cărora trebuie să le acorzi atenție deosebită. Printre acestea sunt: 

    • durata perioadei de probă și mențiunea sumei pe care o primești în această perioadă;
    • durata contractului de muncă;
    • condiții de încetare a contractului de muncă;
    • condițiile în care se acordă preavizul. 

SFAT! Semnează fiecare pagină a contractului, pentru a evita adăugirile de informații, fără să fii notificat! 

NU uita! După semnarea contractului, angajatorul este obligat să-ți elibereze un exemplar în original. 

Fie că ai fost concediat și te afli într-una dintre situațiile de mai sus, fie că ai dori să afli mai multe despre contractul de muncă, îți putem oferi consultanță juridică.

Dreptul muncii este o ramură de drept specială și necesită specializări și experiență, abilități pe care le folosim de mulți ani în apărarea salariaților.

Lasă-ne un mesaj și vom reveni către tine

 

Declinarea responsabilității:

Acest articol conține informații juridice cu caracter general, nu vizează situația particulară a unei persoane sau entități și nu oferă soluții legale în acest sens. Nu ne asumăm nicio responsabilitate în legătură cu modul în care cititorul interpretează și aplică aceste informații în rezolvarea problemelor sale juridice.  

De asemenea, acest articol a fost elaborat conform dispozițiilor legale în vigoare la data publicării. Orice demers juridic viitor trebuie să aibă în vedere modificările legislative și succesiunea legilor în timp.

Sursa foto: freepik/master1305